22 övergivna hus på en och samma gata – Källfallet i Grängesberg räddades av byförening

I flera år stod de 22 gamla gruvarbetarbostäderna längst Björkallén i Grängesberg och förfall. Husen uppfördes 1896 efter engelskt mönster och i varje hus fanns fyra lägenheter.

I över 10 år var samtliga hus rivningshotade, men år 2010 bildades Grängesbergs Byalag med uppgift att försöka förhindra rivning av Källfallet. I slutet av 2012 blev föreningen ägare till Källfallet genom att Grängesbostäder överlät hela området till dem. Under 2013 börjades en yttre uppsnyggning av området. Samtidigt började man att återställa de första husen exteriört till sitt ursprungliga skick med rödfärgade paneler och vita knutar. Ambitionen är att Källfallet ska se ut som vid invigningen 1896. Husen är idag ombyggda till tvåor, treor, femmor och sexor. Varje hus kostar runt 1 miljoner kronor att rusta upp.

Källfallet i Grängesberg har betecknats som landets första folkhem och området har klassats som riksintresse för kulturmiljövården.

Idag 2019 står fortfarande några hus på Källfallet obebodda och orenoverade, men ambitionen är trots allt att samtliga 22 hus ska bli fixade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s