Det gamla paret bodde kvar in i det sista

Sedan mitten av 90-talet har denna ståtliga herrgård som troligtvis är byggd på 1800-talet förfallit. Det finns dåligt med information om herrgården, men det finns en del gamla bilder på huvudbyggnaden från så tidigt som 1870.

Herrgården övergavs så sent som 2014, de som senast bodde här var ett pensionärspar (som fortfarande är ägare till herrgården) de bodde i denna herrgård i minst 25 år. Man hade flera fosterbarn boendes här. Och vi har varit i kontakt med en av de, och fick höra hur livet på herrgården var. De barnen behandlades dåligt, och var nästintill slavar åt paret. Hade det inte varit för socialförvaltningens generösa bistånd för alla barn, så hade man inte ens haft råd att bo kvar på herrgården.

Inte ens på 80-talet funkande elementen som de skulle, och de rummen som man inte hade kakelugnar i, som gick att använda, så användes istället kupévärmare för att lyckas hålla värmen i dessa rum. På senare år stängde man bara dörrarna, till rum efter rum som det inte längre gick att vistas i, för att taket hade rasat in. Man hade även djur på gården, och om vintrarna var det så kallt och dragigt i ladugården att killingarnas öron frös av, och det verkligen stank ammoniak. Fosterbarnen, vissa som var så unga som 7-8 år, tvingades vara med och slakta grisar.

”Man fick dra nå koppformade kopparsaker över deras hud för att få bort all borst. Och sen ner i skållhet vatten innan dom hängdes upp med krokar och kedjor i det ena huset för att styckas. Jävligt magstarkt att kräva av oss att vi skulle göra det. Grisar som vi fick ta hand om från kultingar till slakt. Jag var vid den tiden 7-8 år första gången. Minns hur mycket jag hatade dom då

Det var först 2014 när parets dotter, som nästan aldrig träffade sina föräldrar, lyckades övertala paret att flytta därifrån, och hem till byn där hon idag bor. Hon insåg helt enkelt att hennes föräldrar inte kan leva såhär längre, paret själva hade inte insett det, trots att förfallet gått riktigt långt.

PLTS Ghosthunters har kommit i kontakt med dottern för att fråga om försäljning av herrgården, eller de vackra möbler som bara står där och blir förstörda, hon uppmanade oss att istället kontakta föräldrarna och höra med dom, något vi försökt med flertalet gånger men tyvärr inte lyckats få några svar.

Något som förvånar mig är att allt, verkligen allt, är kvarlämnat. Kryddskåpet är fyllt med kryddor, i ett skåp i sovrummet står det en massa medicin-förpackningar, frysen är fylld med mat, i garderoberna hänger det fullt med kläder, och det ligger en massa släktfoton överallt, bland annat på parets barn. Och brevlådan är full med post.

Nedan följer flera bilder ifrån herrgården

Du kan även klicka här för att se vår film ifrån herrgården – där vi filmar runt inne i den övergivna herrgården.

Alla foton är fotade av oss i PLTS Ghosthunters och historien om hur livet var på herrgården under 80-talet är något vi fått berättat till oss av en som varit fosterbarn på herrgården åt paret. Eftersom paret fortfarande är i liv så namnger vi inte några personer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s