Följ med till platsen som beskrevs som den absolut värsta i Sverige

on

Klicka här för att se filmen!

”Den Hvita Staden” kallade man mentalsjukhus området i Säter. Ett område som var som en egen stad, med över 800 inlagda patienter och 200 anställda, vilket var lika många till antalet som själva staden Säter hade under denna tid. 1912 öppnades ”Säters Hospital” mentalsjukhus området som hade hela 37 byggnader, varav 20 var vårdpaviljonger för psyksjuka människor.

Här vårdades landets värsta galningar, och Säters Mentalsjukhus beskrevs på den tiden som en slutstation, och den absolut värsta platsen i Sverige. En förvaring av galningar och seriemördare, sades det.

Idag är nästan alla byggnader på området rivna för att ge plats åt nya modernare sjukhus-byggnader, men kvar står forfarande den ökända Fasta paviljongen, som idag verkligen liknar ett riktigt spökhus, och ångesten sitter verkligen i väggarna. När man besöker detta ställe, och tänker på allt sjukt som hänt här, hur många människor som fått sätta livet till här, hur många som medicinerats till döds, ja då ryser man verkligen.

Många som hamnade på Säters Fasta Paviljong blev kvar där för resten av sina liv, vissa satt inspärrade här i över 50 år. Den kända brottslingen Sigvard Nilsson-Thurneman, Sala-ligans ledare, satt inspärrad här i hela 27 år. På slutet av 80-talet har även andra kända dårar suttit inspärrade här, bland annat Lars-Inge Svartenbrandt & Thomas Quick.

På området idag bedrivs fortfarande kliniker för psyksjuka människor, än idag vårdas landets mest svårskötta psykiskt sjuka personer här, även brottslingar och mördare. Man har 10 avdelningar idag, varav sju är högsäkerhetsavdelningar med högt stängsel omkring sig.

I våran nya film ”Den Hvita Staden” får ni följa med in i Säters Fasta Paviljong, och den kvinnliga avdelningen där de mest svårskötta kvinnorna satt inspärrade, båda dessa två byggnader är idag övergivna och förfallna även om de har en ägare. Ni får även se mer av sjukhus kyrkogården och se de lugna kvinnliga avdelningarna, ni får se exklusiva intervjuer & inslag som handlar om kända brottslingar som suttit inspärrade på Säter. Idag står nästan samtliga utav de gamla sjukhus-byggnaderna och förfaller. Säters Hospital lades ner 1989 och ersattes med nya Rättspsykiatriska kliniken i Säter, som det heter sedan dess.

Klicka här för att se vår film!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s