Byn som förvandlades till en förfallen spökstad

Klicka här för att se filmen ifrån spökstaden i Motala

Om Spökstaden

Anläggningen uppfördes redan på 1700-talet då som bruk. 1902 köptes hela bruket upp utav staten, och omvandlade anläggningen till uppfostringsanstalt för kriminella ungdomar. 1948 avskaffades tvångsuppfostran och verksamheten avvecklades. Istället omvandlades Bona till mentalsjukhus, vid namn ”Västra Ny Sjukhus”

1981 lades mentalvården ner helt ute i Bona. Mellan 1984-1998 köptes flera byggnader upp utav Vänsterpartiet som omvandlade det hela till folkhögskola, Sveriges första och enda kommunistiska folkhögskola. Skolan har numera flyttat in till Motala stad.

Byggnaderna har i slutet som de fortfarande användes, använts som flyktingförläggning. I början av 2000-talet köptes dock hela anläggningen upp utav ett lettiskt företag, man gjorde det för att omvandla hela anläggningen till en internationell lyxhotell-anläggning. Men man han inte börja särskilt långt med det mega projektet innan hela företaget gick i konkurs, och sen 2002 så har byggnaderna stått tomma och förfaller mer och mer för var dag som går.

Det är inte längre många som bor kvar här, de få som bor här beskriver själva byn som en förfallen spökstad och är givetvis besvärade utav situationen. Man har vädjat om att Motala Kommun ska agera, men ingenting görs.

Se vår film ifrån Spökstaden i Motala: HÄR!

Högskolan

Västra Ny Sjukhus / Ekonomibyggnaden

Överläkarvillan / Direktörsvillan

Gymnastiksalen

Kontoret

Övergivet hyreshus

Uppfostringsanstalt

Uppfostringsanstalt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close